20 de specii care înfloresc toamna. Partea I

Cu toate că vara s-a terminat, asta nu înseamnă că nu ne mai putem bucura de flori în grădinile noastre. Din contră!
Iată 20 de specii de flori care ne vor încânta prin culoare pe întreg parcursul sezonului de toamnă.

  • Aster alpinus – Ochiul boului de munte

Planta perenă erbacee care creşte sub formă de tufă mică cu o înălţime de 20-30 cm şi diametru de 30-40 cm. Ochiul boului de munte înfloreşte vara și toată toamna. Florile sunt mici, solitare de culoare mov cu mijlocul galben. Este o plantă potrivită pentru rocării şi borduri florale. Creşte pe soluri moderat fertile, bine drenate şi preferă soarele direct. Este o plantă rezistentă la secetă.

  • Aster dumosus – Aster pitic

Este o plantă perenă care creşte sub formă de tufă, de 40-50 cm înălţime. Înfloreşte din a doua jumătate a lunii august până la jumătatea lunii noiembrie, dacă vremea este bună. Florile sunt asemănătoare margaretelor. Petalele au culoarea albastru-violet, iar centrul florii este galben. Aster pitic preferă solurile uşoare şi lumina directă a soarelui. Se înmulţeşte prin divizarea tufei toamna, dar acest lucru se poate face şi primăvara. Toamna sau primăvara se recomandă şi tunderea puternică a plantei pentru obţinerea unei tufe bogate.

  • Aster novae – angliae – Aster

Plantă perenă care creşte sub formă de tufă de 45-60 cm înălţime şi 30-45 cm diamentru. Îi priesc locurile însorite sau parţial umbrite şi preferă soluri fertile, uşor umede. Înfloreşte din august până toamna târziu, chiar până în noiembrie. Florile sunt asemănătoare margaretelor, au petalele mov, centrul galben şi un diametru de aprox. 4 cm. Înmulţirea se face prin divizarea tufei, toamna sau primăvara.

  • Aster novae – belgii – Aster

Plantă perenă care creşte sub foarma de tufă cu o înălţime de 30-180 cm şi cu diametru de 30-60 cm. Aster înfloreşte de la sfârșitul verii până toamna târziu. Florile sunt asemănătoare margaretelor, de culoare mov cu centrul galben, dar în funcţie de soi culorile pot varia de la mov şi roz până la roşu. Preferă solurile fertile, umede şi bine drenate. Tolerează bine seceta. Îi priesc locurile însorite sau parţial umbrite. Nu este pretenţioasă faţă de pH-ul solului.

  • Achillea ptarmica – Rotoţele albe

Este o plantă perenă, erbacee, creşte sub formă de tufă cu o înălţime de 60 cm. Florile sunt mici, dese, rotunjoare şi albe. Înfloreşte din vară până toamna târziu. Preferă solurile fertile, nisipoase, cu pH neutru şi bine drenate. Îi plac locurile însorite sau parţial umbrite.

  • Colchicum autumnale – Brânduşa de toamnă

Este o plantă erbacee, medicinală, cu o înălţime de 10-20 cm. Înfloreşte toamna, în luna septembrie, iar fructele se formează al doilea an. Florile sunt colorate în nuanţe de mov. Creşte spontan pe păşuni şi fâneţe în zona de munte, dar se cultivă şi în grădină. Se evită ingerarea florilor şi seminţelor, acestea fiind toxice. Brânduşa de toamnă se înmulţeşte prin bulbi.

  • Colchicum album – Brânduşa albă de toamnă

Este o plantă erbacee, cu o înălţime de 10-20 cm. Înfloreşte toamna, în luna septembrie, iar fructele se formează al doilea an. Florile sunt albe. Creşte spontan pe păşuni şi fâneţe în zona de munte, dar se cultivă şi în grădină. Se evită ingerarea florilor şi seminţelor, acestea fiind toxice. Brânduşa albă de toamnă se înmulţeşte prin bulbi.

  • Dahlia variabilis – Dalia

Este o plantă erbacee, înălţimea ei variind între 30-150 cm. Florile daliilor au formă de stea, sunt divers colorate, de mărimi diferite, simple sau globuloase, în funcţie de soiul cultivat. Dalia înfloreşte din iunie până toamna târziu. Este o plantă care preferă solurile fertile, permeabile şi bine drenate, nu suportă excesul de umezeală. Îi priesc locurile însorite. Nu rezistă iarna în grădină, de aceea, toamna târziu este recomandat că rădăcinile tuberizate să fie scoase din pământ, curăţate şi depozitate într-un loc uscat şi răcoros. Primăvara, în luna aprilie, se pot planta în grădină. Înmulțirea se face prin seminţe, butaşi şi cel mai simplu prin divizarea rădăcinilor tuberizate, cu condiţia că fiecare secţiune de rădăcina să aibă o porţiune de colet (tulpină).

  • Hosta plantaginea – Crinul de toamnă

Plantă erbacee perenă care poate ajunge la înălţimea de 30-45 cm şi diametru de 45-60 cm. Înfloreşte din iulie până în septembrie, iar florile sunt albe, parfumate, au formă de trompetă, lungime de aprox. 10 cm şi sunt dispuse în raceme, în vârful tulpinii. Hosta preferă solurile moderat fertile, nisipoase şi bine drenate. Îi priesc locurile semi umbrite. Se înmulțește prin divizare tufei, primăvara.

  • Gaillardia hybrida – Roata de foc

Plantă perenă erbacee cu creştere rapidă ce poate ajunge la înălţimea de 80-90 cm. Înfloreşte din iunie până în septembrie. Florile sunt asemănătoare margaretelor, colorate în roşu, portocaliu şi galben. Gaillardia preferă solurile fertile şi bine drenate. Îi plac locurile însorite. Se înmulţeşte prin seminţe sau prin divizarea tufei, divizare care se face toamna, la interval de 2 – 3 ani.

Leave a Reply