Cositul – operația fundamentală de întreținere a gazonului

 

Cositul este operația fundamentală de întreținere a gazonului și cea mai frecventă sarcina care trebuie îndeplinită pentru a menține o peluză într-o stare bună. Acesta poate avea un efect semnificativ asupra compoziției gazonului, calității și aspectului, precum și asupra dezvoltării rădăcinilor și a lăstarilor și asupra densității și toleranței la uzură a suprafeței. Pentru o suprafață de primă clasă, trebuie să obțineți dreptul de cosit.

La ce înălțime cosesc?

Diferite înălțimi de tăiere favorizează diferite specii de iarbă. Cosirea prea scurtă pe o perioadă lungă de timp, va slăbi orice gazon și va favoriza apariția mușchiului, a buruienilor anuale și a celor care cresc la suprafața solului cum ar fi grășătoarea (Sagina procumbens) și păpădia (Taraxacum officinale). Cu toate acestea, tunderea gazonului la o înalțime prea mare va încuraja speciile de iarbă grosieră și va rezulta un gazon mai lax, cu o densitate redusă, oferind posibilitatea ca speciile de buruieni să invadeze și să lase gazonul susceptibil la boli.

Înălțimea tăierii ar trebui să fie diferit[ pe tot parcursul anului ținând cont de condițiile meteorologice predominante și de ritmul de creștere al gazonului. În general, gazonul trebuie menținut mai scurt în timpul verii, când creșterea este mai puternică, iar intensitatea luminoasă este favorabilă. Deși trebuie să încerci întotdeauna să mărești înălțimea de tăiere în perioadele prelungite cu vreme caldă și uscată pentru a reduce la minim stresul.

Tabelul următor prezintă înălțimile de cosire recomandate pentru gama de semințe de gazon LandscaperPro.

 

Mixul de semințe

LandscaperPro

Înălțimea recomandată

de tăiere

Nu lăsa iarba să crească

mai înaltă de

Performance 30-60 mm 80 mm
Finesse 15 mm 23 mm
Sun & Shade 30-60 mm 80 mm
Supreme 40-70 mm 90 mm
Rapid 25 mm 35 mm

 

 

Cât de des ar trebui să cosesc?

Asigurarea faptului că iarba este cosită destul de frecvent pentru a ține pasul cu creșterea ar trebui să fie considerată la fel de importantă ca și alegerea înălțimii corecte de cosire. Mai multe cosiri vor fi necesare în primăvara și vara (în funcție de vreme) comparativ cu toamna târziu și în timpul iarnii. Așa cum este indicat în tabelul de mai sus, nu ar trebui să permiți o creștere excesivă, ceea ce va duce la o calitate slabă a tăierii și o acumulare axcesivă de resturi vegetale. Maxim 1/3 din țesutul frunzei trebuie îndepărtat într-o singură operație.

Sfaturi pentru peluze de calitate superioară

Direcția de tăiere: direcția în care se taie iarba trebuie să fie variată la fiecare operație pentru a preveni formarea unui “puf”. Acesta este locul în care iarba începe să dezvolte un obicei unidirecțional și de creștere plată, care este neatractiv și mărește vulnerabilitatea gazonului la uzură.

Îndepărtați resturile vegetale: În funcție de calitatea și dimensiunea peluzei, va trebui luată o decizie cu privire la posibilitatea de a lăsa resturile vegetale sau de a le scoate. Îndepărtarea resturilor vegetale va împiedica reciclarea nutrienților și va avea drept rezultat creșterea cererii de îngrășământ necesar pentru a menține o creștere sănătoasă. Lăsând resturile vegetale pe loc va asigura gazonului rezistență la secetă, cu o culoare frumoasă în timpul verii, deși iarba va fi mai vulnerabilă, pe termen lung, la boli, la buruieni si la viermi.

Cosește atunci cand gazonul este uscat (dacă este posibil): În mod ideal, gazonul trebuie cozit întotdeauna în condiții de vreme uscată, deși este apreciat că acest lucru nu este întotdeauna posibil. Tunsul când iarba este uscată se va asigura performanțe maxime ale mașinii de tuns, oferind o tăiere curată și un aspect atrăgător. Tunsul când iarba este udă va crește tendința de a “rupe”, reducând astfel aspectul gazonului și lăsându-l vulnerabil la boli.

Selectarea echipamentului de cosit

Mașină de tuns iarba cu cilindru vs Mașină de tuns iarba rotativă?

Mașina de tuns iarba cu cilindru are un cilindru rotativ cu lame ascuțite care acționează împreună cu o lamă fixă ​​la bază sau placă pentru a crea un efect de “cosire”. Numărul de lame din cilindru va dicta calitatea tăierii. Un număr mai mare de lame va reduce spațiul dintre denivelările produse în timpul cositului, dând astfel o suprafață mai uniformă. O mașină de tuns iarba cu un cilindru, cu 8-11 cuțite trebuie să fie echipamentul de bază pentru menținerea unei peluzei de înaltă calitate dominată de speciile de iarbă fină (amestecul de semințe LandscaperPro: Finesse).

Mașinile rotative au o lamă ascuțită orizontală rotativă și sunt mai potrivite pentru soiurile de iarbă mai dure și înălțimile de tăiere mai mari comparativ cu mașinile cu cilindru (amestecul de semințe LandscaperPro: Performance, Sun&Shade și Supreme). Calitatea tăierii nu este la fel de plăcută, afectând astfel aspectul, dar acestea transformă resturile vegetale in mulci, iar aspirația creată de lamă ajută la menținerea unei creșteri verticale și va îndepărta resturile de la baza gazonului.

Atât mașinile de tuns iarbă cilindrice cât si cele rotative sunt disponibile într-o varietate de dimensiuni. Alegerea mașinii va fi dictată în primul rând de mărimea și forma suprafeței care urmează a fi cosită. Indiferent de alegerea pe care o faci, este imperativ să menții acuitatea lamelor de cosit. Lamele ascuțite vor produce o tăiere curată pentru a oferi un nivel sporit devitalitate și longevitate, precum și menținerea unei culori mai atrăgătoare, optimizând astfel aspectul. Lamele tocite vor crea o tăietură zdrențuită care va avea impact asupra culorii și aspectului, dar va crește și vulnerabilitatea gazonului la boli.

Configurează-ți mașina de tuns în funcție de teren

Acordă o atenție deosebită fiecărei operații de cosit, în special a configurării mașinii în raport cu caracteristicile terenului. Altfel, ar apărea probleme care ar putea fi evitate cu ușurință. Acestea includ: “Scalparea”  – apare datorită unei înălțimi necorespunzătoare a tăierii pentru contururile solului; “Mestecarea” – apare ca o consecință a lamelor tocite și unei configurări necorespunzătoare; “Striațiile” – deoarece iarba este prea lungă pentru înălțimea de tăiere; Tăierea inegală – apar diferite înălțimi la capetele tamburului de tăiere datorită lamei fixe deteriorate și “Washboarding” (ondularea de suprafață) – poate apărea de-a lungul timpului dacă o suprafață este cosită mereu în aceeași direcție.

 

Rezumat

Cosirea frecventă și corectă este esențială pentru obținerea unei peluze de cea mai bună calitate. Concentrează-te pe setarea corectă a înălțimii de tăiere și a frecvenței pentru tipul de gazon pe care îl ai, pentru o creștere puternică și asigură-te că mașina ta de tuns iarba este configurată corect.

Leave a Reply