Ce face un sol perfect?

Pentru un gazon sănătos, este necesar ca plantele să dezvolte un sistem radicular sănătos pentru a optimiza absorbția de apă și substanțe nutritive, mai ales în timpul perioadelor de stres (vreme caldă, secetoasă).  Abilitatea de a dezvolta un astfel de sistem radicular este puternic influențată de sol. Sfaturile noastre pentru un sol sănătos:

  • Îmbunătățirea structurii și menținerea porozității prin aerare regulată. Solurile compacte cu o structură slabă îngreunează dezvoltarea unui sistem radiculat sănătos, formând o barieră fizică împotriva creșterii și limitând mișcarea aerului și apei.

 

  • Un sol cu o textură slabă poate duce la o drenare limitată și determină înnămolirea în condiții umede și limitarea disponibilității aerului (oxigenului) în profilul solului. Împrăștiați nisip pe suprafața solului și aerați pentru a îmbunătăți ratele de infiltrare și porozitatea materialului. Dacă este necesar, instalați conducte subterane de drenaj către o deversare pozitivă.

 

  • Nivelurile ridicate de materie organică vor limita circulația apei, creând un dezechilibru al aerului și apei în profilul solului și vor reduce activitatea microbiană, perpetuând astfel problema. Controlați materia organică prin îndepărtarea fizică (carotaj de găurire, scarificare), împrăștierea îngrășămintelor la suprafață și controlarea cantității de îngrășăminte și a irigării.

 

  • Un pH acid va limita disponibilitatea substanțelor nutritive în natura solului și va reduce longevitatea aplicările de îngrășăminte. Dacă este necesar, modificați valoarea pH-lui unei zone prin aplicarea unor metode adecvate. Pentru creșterea valorii pH-ului se administreaza și se încorporează în sol praf de var, pulbere de calcar sau cenușă de lemn.

Leave a Reply