Managementul umidității și irigarea

 

O peluză sănătoasă înseamnă o creștere sănătoasă și densă, precum și afișarea unei culori atractive, motiv pentru care, disponibilitatea constantă a apei este esențială.

Se consideră că un sol are deficit de apă, în cazul în care cantitatea de apă pierdută prin transpirație este mai mare decât cantitatea de apă care poate fi preluată prin rădăcini. Acest lucru duce la stres, care, dacă persistă, duce la ofilire, iar gazonul va căpăta un aspect maroniu. Ca o consecință gazonul devine slăbit și vulnerabil la boli cum ar fi antracnoza sau pot apărea petice uscate.

O ultimă consecință a deficienței de apă pe termen lung, este moartea gazonului. Viteza cu care se întâmplă acest lucru depinde de un număr de factori, inclusiv de speciile din compoziția gazonului și înălțimea de tăiere. Un gazon tuns foarte scurt are tendința de a dezvolta un sistem radicular superficial și, drept urmare, va muri mai repede. La fel cum se întâmplă și cu speciile anuale de buruieni care au un sistem radicular superficial, comparativ cu cele perene.

Cum știu dacă e nevoie să ud?

Controalele periodice ale suprafeței solului trebuie efectuate în perioadele de vreme uscată pentru a determina necesitatea udării. Acest lucru se poate face fizic folosind un augur de sol pentru a îndepărta crustele și a verifica umiditatea din sol sau prin utilizarea unui contor de umiditate de bună calitate. În ambele cazuri, datele/măsurătorile trebuie să fie luate pe întregul teren pentru a avea un eșantion reprezentativ de rezultate, și nu dintr-o singură locație.

Peluzele cu un nivel ridicat de materie organică la suprafață, sol compactat și gazon care este fertilizat și udat în exces prezintă sisteme radiculare superficiale și, prin urmare, vor fi mai vulnerabile la stresul hidric. Așadar, simptomele pot apărea în ciuda faptului că umiditatea este prezentă în sol. În astfel de cazuri, aplicarea apei oferă doar o soluție pe termen scurt și nu rezolvarea problemei.

Sfaturi de top pentru o bună gestionare a umidității

Cea mai bună abordare pentru gestionarea nivelurilor de umiditate va fi diferită ăn funcție de locație  și în funcție de echipamentul disponibil. Următoarele sfaturi includ strategii de bază pentru întreținere care ar trebui luate în considerare și adoptate acolo unde este posibil:

  • Ridică întotdeauna înălțimea de tăiere pentru a permite gazonului să facă față mai bine stresului hidric.
  • Menține suprafața solului reavănă (nu udă) în timpul perioadelor calde și uscate, pentru a te asigura că o cantitate constantă de apă este disponibilă și pentru a reduce stresul.
  • Pentru perioadele meteo constante, permite cicluri de udare și uscare, udând adânc doar atunci când este necesar.
  • Nu uda abundent! În schimb, alege să aplici o cantitate mai mică de apă pentru o perioadă mai lungă pentru a permite absorbția apei în sol. Acest lucru va reduce la minimum cantitatea de apă pierdută prin scurgere și va duce la o reaprovizionare a solului mai uniformă. În cazul în care uzi abundent și în grabă, porțiuni mici de sol vor fi udate în exces, în timp ce porțiuni mari vor rămâne uscate, rezultând o creștere inegală.
  • Aerează suprafața înainte de udare pentru a îmbunătăți capacitatea de infiltrare a solului, mai ales dacă a fost lăsat să se usuce.
  • Dacă este posibil, udă seara sau peste noapte când pierderile prin transpirație vor fi reduse la minimum. Acest lucru este mai ușor atunci când există un sistem automat de irigare.
  • Ia în considerare utilizarea unui agent de umectare pentru a ajuta la pătrunderea apei în sol. Mai ales dacă a fost lăsat să se usuce și / sau a dezvoltat caracteristici hidrofobe (de respingere a apei).
  • Folosește un contor de umiditate pentru a verifica nivelul de umiditate cu scopul de a menține un nivel constant între 25-35%.

Pot să ud mai mult?

Udarea excesivă risipește apa. Udarea în exces va încuraja creșterea buruienilor anuale în detrimentul speciilor de gazon. Gazonul udat in exces va dezvolta, de asemenea, un sistem radicular superficial și niveluri ridicate de materie organică și, în consecință, gazonul va deveni slab calitativ, vulnerabil la secetă, la boli și cu o capacitate scăzută de răspuns la îngrășăminte.

Leave a Reply