Rulourile de gazon: montare și îngrijire. Sfaturi Landscaper Pro

Sfaturi privind așezarea rulourilor de gazon

Crearea unui gazon nou cu ajutorul rulourilor de gazon este mult mai costisitoare comparativ cu însămânțarea, dar efectul este instantaneu. Este o opțiune bună pentru persoanele cu animale de companie și/sau copii unde poate fi adesea dificil evitarea călcării gazonului pentru o perioadă prelungită necesară pentru însămânțare și așezarea ierbii.

În mod ideal, rulourile de gazon ar trebui așezate la jumătatea toamnei când solul este cald, dar se poate realiza în orice moment între începutul toamnei și începutul primăverii, atâta timp cât solul nu este prea umed sau înghețat. În acest moment, este mai puțin probabil să vă confruntați cu probleme asociate cu căldura și seceta care vor determina uscarea rulourilor de gazon fără a se repeta udarea. De asemenea, este necesară mai puțină cosire, ceea ce înseamnă că zona poate fi lăsată nederanjată pentru o perioadă extinsă de timp.

Pregătirea solului

Deși așezarea rulourilor de gazon reprezintă un mod rapid de a acoperi solul, este important ca solul să fie pregătit în mod adecvat deoarece acest lucru va avea cel mai mare impact asupra calității finite și durabilității zonei nou acoperite cu iarbă. Solul trebuie să fie destul de uscat pentru a obține cele mai bune efecte.

 • Îndepărtați buruienile perene înainte de pregătirea solului. Îndepărtați-le manual sau cu ajutorul unui erbicid.
 • Arați bine un strat de 200-250 cm de sol cu ajutorul unui cultivator cu axă orizontală, eliminând resturile/pietrele.
 • Compactați solul călcând peste acesta și așezând greutăți pe tocuri (călcare) sau folosind o rolă, înainte de a cultiva solul până la o adâncime fină a solului, folosind o greblă.
 • Dacă este necesar, adăugați substanțe de ameliorare a solului pentru a-l îmbunătăți. Pentru solurile subțiri și nisipoase, adăugarea compostului sau a altor materii organice va ajuta solul să își mențină umiditatea. Pentru solurile foarte argiloase, aplicarea nisipului va ajuta la îmbunătățirea drenajului.
 • În mod ideal, lăsați zona să se așeze timp de câteva zile înainte de a îndepărta buruienile care au început să apară.
 • Crearea unei suprafețe uniforme libere de ridicături de pământ și gropi este necesară pentru calitatea finală a gazonului. Chiar și ridicăturile de pământ și gropile mici pot determina crearea unor gropi colectoare de apă sau hârtoape înalte care au drept rezultat smulgerea repetată a ierbii și creșterea ei neuniformă. Călcarea/rularea, nivelarea și greblarea repetată în mai multe direcții vor servi la obținerea efectului dorit.
 • În cele din urmă, eliminați pietrele mai mari de 20 mm.

Tratament prealabil

Ar trebui să se aplice un îngrășământ de pat germinativ și să se încorporeze în suprafața solului cu 1-2 zile înainte de însămânțare. Ar trebui să se aplice un îngrășământ de pre-însămânțare cu conținut ridicat de fosfat, precum LSP New Grass într-o cantitate de 30 g/m2 (300 kg/ha). Greblați cu atenție un strat de 25 mm.

Dacă solul este uscat, asigurați-vă că este udat înainte de gazonare pentru a vă asigura că noul gazon are o umiditate adecvată.

Sfaturi importante pentru așezarea rulourilor de gazon

 • Cumpărați rulourile de gazon de la un furnizor local și respectabil care le poate livra direct la locul instalării, reducând timpul și costurile de transport. Fiecare rulou ar trebui să acopere 1m2 astfel încât trebuie să vă asigurați că comandați suficiente, adăugând o cantitate mică (5%) pentru modelare, tăiere, deșeuri etc.
 • Rulourile de gazon ar trebui așezate imediat după livrare, dacă acest lucru este posibil, dar cu certitudine în termen de 24 ore pentru a evita deteriorarea calității și sănătății ierbii. Dacă rulourile de gazon nu pot fi așezate, acestea ar trebui desfăcute cu grijă și așezate pe un teren gol sau pe iarbă.
 • Este mai ușor dacă începeți să așezați rulourile de gazon de-a lungul unei margini drepte, având grijă să le desfaceți încet pentru a evita deteriorarea acestora. Lucrați de-a lungul zonei, astfel încât persoana care așeză rulourile să fie cu fața spre solul gol. Evitați perturbarea/distrugerea gazonului așezat, lucrând pe plăci.
 • Împingeți fiecare rulou cu atenție până la ultimul, asigurându-vă că marginile ating solul de sol. Asigurați-vă că există un contact bun cu solul care stă la bază, îndesând rulourile ferm cu spatele unei greble.
 • Tăiați bucăți la dimensiuni folosind un cuțit mare, cu zimți, sau un dispozitiv similar.
 • Așezați rulourile de gazon pe rânduri, amplasând îmbinările în trepte pentru a crea un model de zidărie, până când se acoperă suprafața.
 • Așezați rulourile de gazon astfel încât să se suprapună cu zona noului gazon și tăiați marginile pentru a le dimensiona cu ajutorul unui dispozitiv de tăiere în formă de semilună la finalizare.
 • La finalizare, acoperiți suprafața cu ajutorul unui pământ nisipos sau a rizosferei și lucrați cu atenție la îmbinări cu o perie pentru a ajuta la ”legarea acestora”.

Îngrijirea ulterioară

Îngrijirea ulterioară este la fel de importantă ca pregătirea și așezarea. Nu trebuie să fiți tentat să ignorați gazonul odată ce a fost așezat deoarece se poate deteriora rapid, în special dacă se permite uscarea acestuia.

 • În condiții de secetă, asigurați cantitatea adecvată de apă pentru a menține gazonul umed. Dacă rulourile încep să se usuce, acestea nu se vor ”lega”, iar creșterea va fi afectată, compromițând așezarea gazonului.
 • Nu trebuie să fiți tentat să aplicați prea multă apă, prea frecvent, deoarece veți încuraja înrădăcinarea superficială și apariția buruienilor și a ierbii anuale de luncă.
 • Odată ce iarba a ajuns la o înălțime de aproximativ 50 mm, tăiați-o cu ajutorul unei mașini de tuns iarba prevăzute cu o lamă foarte ascuțită, asigurându-vă că înălțimea de tăiere este adecvată pentru speciile de iarbă și uniformitatea suprafeței.
 • În funcție de momentul anului, poate fi necesară o aplicare suplimentară de îngrășământ pentru a menține creșterea și a ajuta la așezarea gazonului.

 

 

Leave a Reply