Sfaturile Landscaper Pro: Supraînsămânțarea si repararea zonelor rărite

La un moment dat, va fi necesar să supraînsămînțezi gazonul, indiferent că este din cauza zonelor rărite sau pentru menținerea unei compoziții echilibrate a gazonului. În funcție de motiv, abordarea va fi diferită.

 

Cum să repari zonele goale sau rărite din gazon

 

Zonele goale sau rărite din gazon pot aparea datorită pierii gazonului, lucru care se poate întâmpla din diverse motive. Uzura generală datorată traficului pietonal intens, poate duce la rărirea gazonului daca este concentrat pe anumite zone. În caz contrar, moartea gazonului poate fi provocată de boli si dăunători sau de condiții nefavorabile cum ar fi stresul hidric.

Dacă aceste zone nu vor fi reparate, în scurt timp, ele vor fi colonizate de buruieni si mușchi. Pe lângă impactul asupra calității estetice a gazonului, prezența unor astfel de buruieni va crește probabilitatea infestării cu buruieni a intregii peluze și va reduce toleranța generală la uzură. Așadar, cea mai bună decizie, în acest caz, este să repari zonele deteriorate cât mai curând posibil după apariția acestora sau cel puțin imediat ce condițiile sunt favorabile pentru semănarea semințelor de gazon.

Este mult mai ieftin să folosești semințe de gazon pentru corectarea acestor probleme, comparativ cu achizionarea unui rulou de gazon care va necesita mai mult timp pentru se prinde. O bucată de gazon poate fi folosită cu succes, mai ales dacă se poate tăia o secțiune din peluza existentă pentru a asigura o potrivire bună a compoziției solului si a gazonului cu care se înlocuiește. Cu toate acestea, va fi foarte vulnerabil la condițiile de uscăciune, iar accesul la o sursă adecvată de irigare va fi necesară în funcție de momentul lucrării.

Sfaturi de top pentru reparații reușite

 • Ideal ar fi ca lucrările de reparare a peluzei să fie efectuate atunci când temperatura și nivelul de umiditate din sol este propice unei bune germinări a semințelor. Accesul la o sursă adecvată de irigare va mări șansele de reușită.
 • Îndepărtează resturile vegetale rămase folosind o greblă, și ai grijă să nu deteriorezi gazonul din preajmă. Pentru zone mai mari, poți folosi un scarificator dacă este necesar.
 • Suprafața trebuie apoi pregătită pentru a asigura un mediu propice pentru semințe. Dacă zona este compactată, folosește o furculiță pentru a rupe si disloca solul. Pentru suprafețe mai mari, această operațiune poate fi facută mecanizat.
 • Aplică la suprafață un strat de nisip pentru a nivela zona apoi greblează pentru a încorpora nisipul in sol.
 • Aplică un îngrășământ cu eliberare lentă, cu un conținut ridicat de fosfor (P), cum ar fi Landscaper Pro New Grass (20: 20: 8), în doza recomandată și încorporează-l în stratul superior al solului cu ajutorul unei greble.
 • Semănă semințele manual sau cu ajutorul unui dispozitiv special pentru semănat. Cantitatea de sămânță va diferi în funcție de semințele alese. Când faci lucrări de reparare a zonelor goale folosește cantitatea recomandată pentru însamânțare, dar ai grijă sa reduci la jumătate la repararea zonelor rărite. Greblează la suprafața solului – nu lăsa semințele deasupra solului, acestea pot fi suflate de vânt sau mâncate de păsări.
 • Având în vedere vulnerabilitatea noilor plantule la secetă, asigură-te că le poți furniza o cantitate adecvată de apă, mai ales în cazul temperaturilor ridicate.
 • Protejează zonele proaspăt însămânțate, de păsări și traficul pietonal, cu ajutorul unei plase sau a unui gărduleț.
 • Dacă temperaturile sunt reci, de exemplu la începutul primăverii, ia în considerare folosirea foliilor de germinare pentru a crește viteza de germinare și a accelera înrădăcinarea.
 • Dacă folosești rulou de gazon pentru repararea zonelor goale, asigură-te că solul de bază este complet pregătit. Folosește o scândură de lemn pentru a poziționa noul gazon la nivelul celui deja existent. Nu te lasa tentat să lași noul gazon la un nivel mai ridicat gandindu-te că se va alinia în timp cu cel existent. Dacă suprafața scade, atunci nivelurile de suprafață pot fi corectate folosind un top dressing, dacă nu, noul gazon va fi scalpat la prima tundere. Asigură o cantitate suficientă de apă pentru a preveni uscarea și micșorarea bucăților de gazon.

De ce ar fi trebui sa supraînsămânțez o peluză?

Scopul principal al supraînsămânțarii unei peluze este acela de a menține un aspect dens al gazonului, dominat de specii rezistente de iarbă, precum și de a introduce o varietate mai mare de soiuri pentru a asigura un grad bun de rezistență la boli și un aspect atrăgător pe tot parcursul anului.

Sfaturile de top pentru o supraînsămânțare reușită

 • Perioada supraînsămînțarii este importantă în funcție de amestecul de semințe care trebuie utilizat. Majoritatea semințelor necesită o temperatură a solului mai mare de 10 ° C pentru ca germinarea și înrădăcinarea sa aibă loc cu succes. Multe varietăți moderne perene, pe de altă parte, pot fi germinate cu succes la o temperatură a solului de doar 4⁰C. Consultă recomandările de pe eticheta producătorului.
 • Scarifică sau greblează ușor suprafața pentru a sparge crusta și pentru a îndepărta resturile vegetale de la baza gazonului.
 • Pentru suprafețe mici, folosește trusa solidă sau furculița pentru a afâna suprafața înainte de a semăna semințele cu mâna. Folosește la semănat jumătate din cantitatea recomandată și împărte-o în două pentru a obține o împrăștiere mai uniformă. Zonele mai mari ar trebui, în mod ideal, să fie semănate folosind un dispozitiv special pentru însămânțare, care va semăna la adâncimea corectă.
 • În continuare puneți un strat de nisip deasupra
 • Un îngrășământ cu eliberare lentă, cu conținut ridicat de fosfor, cum ar fi Landscaper Pro Grass New (20: 20: 8), trebuie aplicat la 5-7 zile după însămânțare.
 • Asigură-te că zona are un nivel adecvat de umiditate pentru a susține germinarea și înrădăcinarea cu succes.

Leave a Reply