A venit toamna! Iată cum se încep pregătirile pentru iarnă

Specialiștii în grădinărit sunt conștienți de faptul că cel mai bun moment pentru însămânțare și așezarea rulourilor de gazon este la sfârșitul verii, la începutul toamnei, în funcție de condițiile meteorologice din perioada 20 august – 30 septembrie. Pentru peluzele existente, pregătirea pentru iarnă este cea mai importantă sarcină în acest moment al anului.

Așezarea gazonului

Solul este încă cald în luna septembrie și la început de octombrie, iar ploile de toamnă au căzut deja, ajutând astfel împreună la asigurarea germinației. Până în acest moment, ar fi trebuit terminate lucrările de schimbare de sol, amenajare a terenului și exterminare a buruienilor. Pentru exterminarea buruienilor perene, nu există practic nicio altă variantă, decât folosirea unui erbicid cu spectru total. Înainte ca avantajele și dezavantajele însămânțării să fie eliminate, pentru a proiecta structura fină a solului, care nu numai că este importantă pentru însămânțare, ci și pentru așezarea rulourilor de gazon pentru a ajuta la înrădăcinarea uniformă și pentru a preveni petele.

La fel ca toate plantele, durata de viață, starea fizică și rezistența ierbii sunt în mare parte determinate de pornirea inițială și de înrădăcinarea rapidă. Putem să o susținem prin aplicarea îngrășămintelor starter de înaltă calitate. Nu recomandăm utilizarea gunoiului de grajd netestat din cauza riscului de contaminare (de exemplu, larve, bacterii, semințe de buruieni etc.). În plus, raportul nutritiv al gunoiului de grajd nu este în general adecvat pentru iarbă. Se potrivește cel mai bine nevoilor plantelor dacă se utilizează o nutriție cu eliberare controlată, un îngrășământ starter pentru gazon, cum ar fi LandscaperPro New Grass (NPK 20-20-8) care furnizează treptat nutrienții necesari, într-un ritm lent în decurs de 8-10 săptămâni, în funcție de temperatura solului. Îngrășământul starter ar trebui să aibă o cantitate mare de fosfor, care asigură germinarea rapidă și dezvoltarea rădăcinilor. Vă puteți aștepta la rezultate spectaculoase, datorită furnizării graduale a nutrienților prin îngrășămintele acoperite cu eliberare controlată în timp ce frunzele de iarbă vor primi și o nutriție suficientă. De asemenea, prin eliberarea controlată a nutrienților se asigură că rădăcinile tinere sensibile ale ierbii vor crește în mod optim prin minimizarea riscului de arsuri.

Un îngrășământ care conține un raport adecvat de nutrienți și o eliberare controlată are o germinație precoce de până la 10-14 zile.  Gazonul recent instalat cu sisteme de rădăcini puternice supraviețuiește cu ușurință înghețului din timpul iernii și datorită rezervelor de nutrienți din sol, iarba se va dezvolta mai rapid în primăvară. O perioadă de 10-14 zile, în timpul toamnei, ar putea fi un avantaj: cu până la o lună mai devreme în primăvară, deoarece un gazon puternic înrădăcinat începe mult mai repede în sezonul de primăvară.

Îngrășământul este adecvat pentru însămânțarea excesivă sau așezarea rulourilor de gazon. Aplicați direct înainte de însămânțare sau de așezarea rulourilor de gazon, lucrați în stratul superior al solului (1-2 cm). Dimensiunea uniformă a granulelor mici permite o distribuție uniformă, prevenind apariția petelor pe gazon. Pentru distribuirea precisă se recomandă utilizarea unui distribuitor precis de îngrășăminte. Gama LandscaperPro oferă diferite tipuri de distribuitoare, și pot fi găsite și cele potrivite pentru suprafețele de grădină mai mari și mai mici.

 Control netratat                                                                                          Tratament cu LandscaperPro New Grass 30 g/m2

 

Efectul LandscaperPro New Grass: diferența dintre zona tratată și cea netratată după 11 săptămâni Locul: faimoasa stațiune balneară din Sárvár, Ungaria.

Pregătirea pentru iarnă

Vremea extremă din timpul iernii are efecte negative asupra gazonului, care apar de obicei în primăvară și nu pot fi întotdeauna remediate imediat. Veste bună este că o sursă adecvată de nutrienți înainte de iarnă poate preveni simptomele de stres.  Folosiți îngrășământul acoperit cu efecte pe termen lung LandscaperPro Pre Winter (NPK 14-5-21+2 MgO) pentru cele mai remarcabile rezultate pe suprafețele de gazon intensive (terenuri de fotbal, gazoane irigate, grădini ornamentale).

Asigurarea unui conținut ridicat de potasiu este un preparat ideal pentru îngheț, ceea ce face ca țesutul vegetal să fie suficient de consolidat înainte de sezonul rece pentru a reduce efectele dăunătoare ale iernii (înghețul, deshidratarea, diferențele de temperatură între zi și noapte). Datorită eliberării controlate a nutrienților prin acoperirea fiecărei granule, o aplicare asigură o sursă durabilă de nutrienți de până la 4-5 luni. Adecvate pentru tratamentul răzoarelor de flori perene, grădini din cimitire, arbuști și arbori de valoare mare și reaplicări de nutrienți la garduri vii în toamnă.  O cantitate mai mare de potasiu ajută la înflorirea de lungă durată a plantelor și la culorile frumoase ale frunzelor în sezonul de toamnă.

Leave a Reply