Alegerea semințelor de calitate

Rentează să alegi seminţe de calitate.

Ce consecinţe au pentru tine şi pentru munca ta adaptabilitatea, capacitatea de germinare şi puritatea seminţelor? Acestea fac, de fapt, diferenţa dintre un gazon sănătos, frumos şi rezistent şi unul care nu este astfel.

O mai mare adaptabilitate la mediu

O mai mare capacitate de germinare

O mai mare puritate

  • Mai puţine seminţe folosite
  • Mai puţine boli
  • Mai puţine fungicide
  • Viteză mai mare de ocupare a solului
  • Mai puţin spaţiu pentru buruieni
  • Mai puţine seminţe folosite
  • Mai puţine seminţe de buruieni în amestec
  • Nevoie mai scăzută de erbicidare
  • Mai puţină poluare

O mai bună calitate finală a gazonului

 

Seminţele LandscaperPro sunt dezvoltate, produse şi testate de ICL, compania care controlează întregul lanţ şi care a hotărât să respecte normele SUA, ce sunt mai restrictive decât cele europene, în materie de control de calitate:

% germinare

% puritate

% maximum de seminţe de buruieni

Norma UE Norma SUA Norma UE Norma SUA Norma UE

Norma SUA

Poa pratensis

75% Ø  80% 85 95 2 0-0,3
Festuca arundinacea 80% Ø  90% 95 98 1,5

0-0,3

Lolium perenne 805 Ø  85% 96 99 1,5

0-0,3

 

Achiziţionare

Ţi-ar putea veni ideea să cumperi un produs ieftin, dar dacă te gândești bine, incidența costului semințelor asupra costului total al lucrării nu este mare. Este bine să cumperi de la un furnizor de încredere și să selectezi cele mai bune amestecuri și soiuri. Citeşte întotdeauna eticheta și fii atent mai ales la data certificării și a împachetării.

Cantitatea de seminţe

Este important să se utilizeze cantitatea potrivită de seminţe: prea puține măresc cantitatea de timp necesară pentru ca planta să ocupe terenul, prea multe cauzează competiţia plantelor, împiedicând uneori dezvoltarea adecvată și sporind posibilitatea apariției bolilor. Aplicate în cantitatea corectă, semințele în mod normal nici măcar nu sunt vizibile pe teren: la prima vedere par că nu au fost puse suficiente.

Cantitatea de seminţe care urmează să fie cumpărate depinde de tipul de iarbă pe care o alegeți, pentru că fiecare specie are semințe de dimensiuni foarte diferite.

Numărul de seminţe per kilogram (aproximativ)

Poa pratensis 3.000.000
Lolium perenne 530.000
Festuca arundinacea 460.000
Festuca rubra 800.000
Cinodon dactylon 3.950.000
Agrostis stolonifera 15.800.000

Amestecurile cu graminee microterme, precum Lolium perenne, Poa pratensis şi Festuca arundinacea trebuie semănate la 25-35 g/m2. Însă amestecurile care conţin cantităţi mari de Festuca arundinacea trebuie semănate în doze mai mari: 30-45 g/m2: sămânţa de Festuca arundinacea este foarte mare şi grea şi dacă scădem numărul de g/m2 riscăm să nu semănăm numărul adecvat de seminţe per unitate de suprafaţă.

Amestecuri LandscaperPro cu mix de graminee microterme: Finesse, Rapid
Amestecuri LandscaperPro în care predomină Festuca arundinacea: Maintenance, Sun&Shade e Supreme

———————————————————————————-

Când se face însămânţarea
Evită tentația de a însămânţa prea devreme primăvara: solul trebuie să aibă o temperatură de 15-18°C până la 10 cm adâncime, astfel încât sămânța să poată germina în mod corespunzător. Cu toate acestea, când se prevăd infestări puternice cu buruieni, însămânțarea timpurie poate da rezultate excelente. În acest caz, va trebui să se crească cu 15-20% doza de seminţe faţă de recomandările de pe etichetă.

Însămânțarea
Semințele trebuie să fie distribuite uniform pentru că excesul de seminţe într-un loc va provoca o competiţie între plantele încolţite pentru apă, substanțe nutritive și lumina soarelui, în timp ce deficitul de seminţe duce la prelungirea perioadei de ocupare a gazonului de către plantă. Este de preferat un dispozitiv de distribuire a seminţelor prin cădere pentru o însămânțare precisă, în timp ce este mai bine să se opteze pentru un dispozitiv de împrăştiere în cazul în care se seamănă suprafețe mari. Dispozitivul de distribuire trebuie programat cu setările indicate pe pachetul de semințe. Cuva trebuie umplută cu semințe și apoi aplicatorul trebuie manevrat pe gazon la fel cum se face cu îngrăşământul. Firma Scotts propune o semănătoare cu distribuire prin cădere Accugreen 3000 ideală pentru a însămânţa uniform. Pentru suprafețe mai mari propune Rotary Deluxe: acest produs este, de asemenea, ideal pentru distribuirea de îngrășăminte de pe linia produselor de întreţinere ale firmei Scotts.

 

 

Leave a Reply