Ce putem face în grădină în luna noiembrie?

Chiar dacă ne apropiem cu paşi repezi de sezonul de iarnă, încă mai avem timp să facem ultimele ajustări în grădinile noastre. Mai avem timp să plantăm în grădină bulbii care vor înflori la primăvară. Acum putem planta lalele, zambile, narcise, muscări, ghiocei, iris, crocus. Aceşti bulbi au nevoie de o perioada de 20 – 30 de zile, până la venirea îngheţului, pentru înrădăcinare şi de aprox. 12 săptămâni de frig pentru formarea mugurilor florali. Fără această perioadă de frig am avea parte, doar de nişte tufe frumoase de frunze.

De asemenea, este necesară scoaterea din pământ rizomiilor de dalii şi canna şi a bulbilor de gladiole şi begonii şi să-i depozităm într-un loc uscat şi bine aerisit, peste iarnă. După ce, bineînţeles, i-am curăţat bine de toate uscăturile.

Aceştia nu rezistă la temperaturile scăzute din timpul ienii, când preferă să stea într-un loc uscat şi răcoros, în repaus vegetativ.
Acum este momentul ideal să plantăm magnolia, trandafirii şi în general, orice specie de arbori şi arbuşti. Tot acum se plantează panseluţele, părăluţele şi primulele. Aşadar, toamna este un moment foarte bun pentru a planta.

De ce? Pentru că toamnele noastre sunt lungi şi călduroase, bogate în precipitaţii, iar rădăcinile plantelor continuă să fie active, îşi vindecă rănile şi chiar se extind. Aşa că, în primăvară pornesc în vegetaţie, odată cu plantele care nu au suferit o mutare.

Ca să reducem riscul de infestare, este bine să adunăm şi să ardem frunzele căzute în jurul tufelor de trandafiri care au suferit de boli, cum ar fi rugina sau pătarea neagră.

Este bine că după căderea frunzelor, să se facă un tratament cu zeamă bordeleză sau produse pe bază de cupru.

Toamna este bine să facem tăierile de formare la arbuştii şi tufele cu înflorire de vară şi să tundem gardurile vii.

După căderea primei brume, ramurile trandafirilor se scurtează cu o treime. La baza tufelor de trandafiri este bine să punem gunoi de grajd bine fermentat, peste care facem un muşuroi de 20 – 30 cm de pământ pentru a proteja tufele de îngheţ.

În cazul pomilor fructiferi se recomandă tăierile de toamnă, deoarece toate substanţele nutritive vor fi distribuite doar spre formaţiunile de rod care vor fructifică anul următor. Acum se plantează ceapa, usturoiul şi salata pentru primăvară.

Gazonul
Un gazon sănătos şi cu rădăcini bine dezvoltate, trebuie aerat. Dacă nu ai reuşit încă să aerezi gazonul, mai ai timp să o faci înainte să vină iarnă. Poţi face asta cu un dispozitiv special sau cu ajutorul unei furci pe care o înfigi în gazon, la intervale regulate şi o înclini uşor înapoi pentru că aerul să pătrundă înăuntru.

Ai grijă să aduni frunzele uscate de pe peluză pentru a o menţine sănătoasă, iar ultima tundere a gazonului să o faci la o înălţime de 5 cm.

Foarte important este să fertilizezi gazonul, toamna. Foloseşte un fertilizant bogat în potasiu, dar care are un conţinut scăzut de azot, astfel încât gazonul tău să reziste îngheţului de peste iarnă.

Noi îţi recomandăm Landscaper Pro® Pre – Winter. Un îngrăşământ cu eliberare controlată, pe o perioada de 4 – 5 luni, prin aplicarea căruia se obţine o creştere lentă şi constantă. Odată cu scăderea temperaturilor şi intrarea gazonului în perioada de repaus vegetativ, se stopează şi eliberarea nutrienţilor, iar în primăvară, la temperaturi medii ale solului de peste 5 grade C, începe eliberarea nutrienţilor, ducând la o înverzire mult mai rapidă a gazonului.

Potasiul eliberat imediat consolidează pereţii celulari şi stimulează echilibrul hidric în plantă. În primăvara următoare, gazonul va porni în vegetaţie mai repede, fiind mai sănătos şi mai rezistent.

În speranţa că informaţiile noaste îţi vor fi de folos, îţi dorim spor la treabă şi rezultate bune în primăvară!

Leave a Reply