Circuitul azotului

Aplicarea nivelului corect de nutrienți, în special a azotului, pe o suprafață de gazon sau este esențială pentru menținerea unui gazon sănătos, capabil să susțină jocul și să reziste solicitărilor mediului. Prea puțin azot și gazonul iși va pierde culoarea, va deveni slab și vulnerabil la atacul bolilor și dăunătorilor, iar buruienile și mușchiul vor invada peluza. Prea mult și puteți induce creșterea rapidă și epuizarea rezervelor de carbohidrați, lăsând plantele sensibile la dăunători și boli, precum și stresul termic și/sau hidric.

Aplicarea prea multor îngrășăminte pe bază de azot riscă pierderea unei bune părți prin levigare și denitrificare, ceea ce reprezintă o risipă costisitoare de resurse vitale. Înțelegerea circuitului azotului și a modului în care poate fi pierdut azotul este vital pentru optimizarea utilizării îngrășămintelor și vă va ajuta să minimalizați pierderile și să reduceți potențiala contaminare a mediului.

Care este circuitul azotului?

În calitate de profesioniști în domeniul gazonului, știm cu toții că azotul este principalul macro-element necesar pentru creștere. Este peste tot în jurul nostru, în aerul pe care îl respirăm, dar nu poate fi utilizat direct de plantele de gazon pentru a produce proteine. Majoritatea cantității de azot este preluat de plante în forma sa oxidată, nitrat, dar amoniacul poate fi, de asemenea, preluat. Azotul este transformat în amoniu și nitrați prin procese din interiorul solului ca parte a circuitul azotului.

Pentru a înțelege pe deplin procesele implicate în circuitul azotului, este cel mai bine să il descompunem în patru etape diferite

Absorbția: gazonul are nevoie de azot.

Plantele absorb nitrații și amoniul disponibil în sol și îi folosesc pentru creștere.

Azotul care nu este preluat de plantă poate fi utilizat de microorganismele solului sau poate fi pierdut din sistem prin levigare sau denitrificăre.

Intrări: în cazul în care gazonul absoarbe azot, acesta trebuie să fie completat:

Într-un sistem neadministrat, acesta este ciclic.

Substanțele organice formate din material vegetal mort (frunze, tulpini și rădăcini de gazon) sunt descompuse de microorganismele din sol care returnează azotul sub formă de amoniu.

Leguminoasele, cum ar fi trifoiul (Trifolium), fixează azotul atmosferic.

Într-un sistem gestionat, creșterea gazonului și aprovizionarea cu N este dirijată.

Putem încuraja distrugerea eficientă a materialului organic în sol prin intermediul unor tehnici bune de management, inclusiv aerare , asigurându-ne că gazonul este bine drenat.

Când este necesar, în sistem se poate adăuga azot suplimentar sub formă de îngrășământ cu azot pentru a menține sănătatea gazonului.

 

Conversia: circuitul azotului se referă la transformarea microbiană, în termeni simpli:

 

 • Într-un sol sănătos, bine aerat și echilibrat, microborganismele vor acționa pentru a transforma azotul blocat, de la materialul organic mort sau aplicat ca îngrășământ în forme utilizabile pentru plante.
 • Materia organică naturală sau îngrășămintele organice sunt transformate în amoniu de microorganisme de sol; un proces numit mineralizare.
 • Dacă ureea este aplicată ca îngrășământ, aceasta este transformată în amoniu de enzima specifică – urează care este prezentă în sol.
 • Amoniacul din mineralizare, produs din uree sau adăugat ca îngrășământ în mod direct, poate fi preluat de rădăcinile plantelor sau, mai frecvent, utilizat de bacteriile din sol pentru a produce nitrați: procesul de nitrificare.
 • Nitrații din nitrificare sau din îngrășăminte pot fi preluați de sistemul radicular direct pentru afi utilizat de plante.

Pierderi

Există o serie de modalități prin care azotul poate fi pierdut din sistem. Levigarea este probabil cea mai răspândită, în funcție de circumstanțe, dar denitrificarea, volatilizarea și pierderile prin tăierea gazonului joacă un rol important.

 • Levigarea este mișcarea descendentă a nutrienților dizolvați prin profilul solului. Toți nitrații care se deplasează mai adânc decât sistemul radicular se pierd din sistem. Azotul este deosebit de vulnerabil la levigare, deoarece aplicăm cea mai mare cantitate de azot pe gazon pentru a stimula creșterea, iar formulele de azot și uree sunt foarte solubile în apă, deci foarte mobile.
 • Pierderile de azot prin levigare sunt, în general, mai mari în regiunile umede comparativ cu cele uscate, deoarece nivelul de precipitații trebuie să depășească nivelul de evapotranspirație pentru a promova deplasarea descendentă a apei prin profil. Solurile ușoare, nisipoase, cu viteze mari de infiltrare / percolare și retenție scăzută a nutrienților, sunt, de asemenea, mai predispuse la pierderi de nutrienți prin levigare, comparativ cu argilele și solurile organice, de exemplu. Deci, terenurile de golf și terenurile de sport sunt foarte sensibile.
 • Denitrificarea are loc în condiții anaerobe, de exemplu atunci când solul a fost udat pentru o perioadă lungă de timp. În aceste condiții, bacteriile anaerobe transformă nitrații în oxid de azot gazos, care apoi se întoarce în atmosferă.
 • În cazul în care azotul este aplicat sub formă de uree, el este în primul rând transformat în amoniac (gaz) înainte de a reacționa cu apa pentru a forma amoniu care poate fi preluat de gazon. Rata la care poate să apară acest proces depinde de factori cum ar fi temperatura, pH-ul solului și umiditatea solului, dar în timp ce azotul rămâne în stare de amoniac, este susceptibil la volatilizare, prin care gazul de amoniac este pierdut în atmosferă. Volatilizarea va avea loc și în cazul în care îngrășămintele cu amoniu se aplică pe soluri alcaline.
 • O pierdere finală, și una pe care nu o luați în considerare întotdeauna, este tunderea gazonului. Astfel de tăieri conțin aproximativ 4% azot care este îndepărtat din sistem în loc să fie reciclat în sol pentru a furniza nutrienți pentru plante. Forțarea unei creșteri rapide cu îngrășăminte duce la o creștere a frecvenței de cosire și la pierderea unor cantități mai mari de azot, deci este necesar un echilibru.

 

 

Sfaturi de top pentru reducerea pierderilor de azot

 

Înțelegând circuitul azotului și pierderile potențiale care pot apărea reprezintă un pas important în reducerea pierderilor de azot și are potențialul de a economisi cheltuieli nedorite în același timp cu îmbunătățirea potențială a suprafețelor de joc. Există o serie de pași de care trebuie să țineți cont atunci când formulați un program de fertilizare și acestea sunt prezentate mai jos:

 

 • Aplicați doar cantitatea de azot pe care o necesită gazonul, luând timp pentru a lua în considerare condițiile de creștere la momentul respectiv. Aplicarea unei cantități prea mari poate să slăbească planta și să epuizeze rezervele vitale de carbohidrați și va duce la pierderi prin levigare, în funcție de tipul solului și de condițiile meteorologice, dar și în cazul tăierilor în exces. Utilizarea potențialului de creștere sau ținând cont de cantitatea de iarbă tăiată este o modalitate de a monitoriza rata de creștere și de a indica necesitățile de întreținere.
 • Aplicați întotdeauna îngrășăminte în condițiile corecte. În mod ideal, produsele granulare trebuie aplicate pe gazonul uscat atunci când se prognozează o ploaie ușoară sau urmează o doză ușoară de irigare. Umezeala este necesară pentru a ajuta solubilizarea granulelor de îngrășământ și pentru a le mișca până la baza gazonului, dar, în cazul unor îngrășăminte cu uree, va contribui, de asemenea, la reducerea volatilizării. Îngrășămintele organice trebuie utilizate numai în timpul perioadei de vegetație, când temperaturile solului sunt suficient de ridicate pentru activitatea microbiologică din sol pentru a rupe sursa de azot care a fost aplicată.
 • Pentru a preveni levigarea, luați în considerare utilizarea unui îngrășământ cu eliberare lentă sau eliberare controlată ca fertilizant de bază. Un produs peliculat, cum ar fi cele disponibile din gama de îngrășăminte ICL Specialty Fertilizars, este o opțiune bună în cazul în care înălțimea de tăiere a gazonului este mai mare de 8 mm. Produsele peliculate au granule care absorb apa din mediul înconjurător, determinând dizolvarea treptată a nutrienților din interior. Pe măsură ce temperaturile solului cresc, presiunea se acumulează în interiorul granulei, forțând nutrienții sa iasă prin învelișul semipermeabil. Rata la care sunt eliberați nutrienții depinde de grosimea stratului de peliculare, dar poate varia între 2-3 și 8-9 luni. Modelul de eliberare nu este afectat de schimbări ale temperaturii, pH-ului sau umidității solului și nu există o creștere inițială. În schimb, substanțele nutritive sunt eliberate cu o rată controlată pe care gazonul o poate utiliza în mod eficient, pentru a produce o plantă sănătoasă, puternică și o creștere uniformă.
 • Rămâneți deschis în privința selecției de îngrășăminte, alegeți îngrășăminte granulate sau lichide, în funcție de condițiile meteorologice și de perioada din an. Produsele granulate oferă cea mai rentabilă sursă de nutrienți într-o formă ușor de aplicat. În cazul în care aveți nevoie de mai mult control asupra ratei de creștere sau dacă condițiile meteorologice nu favorizează aplicarea îngrășămintelor granulare, luați în considerare utilizarea unui produs lichid. Acestea permit ca o cantitate mică de nutrienți să fie aplicată într-o mică măsură și adesea pe măsură ce planta necesită. Îngrășămintele lichidele pot fi aplicate ca îngrășăminte foliare într-un volum scăzut de apă pentru a fi preluate de frunze, reducând astfel pierderea nutrienților prin levigare în sol. Răspunsul poate fi foarte rapid, dar substanțele nutritive vor trebui reaplicate mai regulat.
 • Folosiți practici culturale sensibile pentru a promova o plantă sănătoasă cu rădăcini adânci:
 • manipulați înălțimile de tăiere pentru a se potrivi condițiilor predominante – tăierea prea scurtă pentru perioade lungi de timp va reduce adâncimea de înrădăcinare;
 • nu udați exagerat – prea multă irigare va duce la un gazon înrădăcinat superficial. Luați în considerare ccantitatea de apă aplicată prin irigații, durata și frecvența acestora;
 • Asigurați-vă că suprafețele sunt aerisite și drenate corespunzător. Drenarea slabă va încuraja acumularea de materie organică și va avea ca rezultat o plantă slab înrădăcinată care va face suprafața mai vulnerabilă la levigare. De asemenea, va duce la o pierdere mai mare de azot din cauza denitrificării.

În concluzie, azotul este esențial pentru creșterea plantelor, dar este deosebit de vulnerabil la pierderile prin levigare și denitrificare dacă este aplicat greșit. Acordând timp pentru a lua în considerare cu atenție alegerea îngrășământului, dozarea și modul de aplicare sunt esențiale pentru reducerea acestor pierderi și ar trebui să vă ajute să reduceți cheltuielile, îmbunătățind totodată suprafața de joc. Folosirea unui îngrășământ peliculat sau a granulelor cu eliberare controlată (CRF) poate reduce drastic pierderile prin levigare și denitrificarea în mediul înconjurător și astfel asigură un gazon sănătos și de bună calitate.

Leave a Reply