Gestionarea umbrei

Zonele umbrite pot reprezenta o problemă importantă. La un moment dat, mulți administratori de gazon vor trebui să le gestioneze și să le amelioreze. Peluzele sunt adesea aproape de locuințe, garaje și magazii sau înconjurate de arbori și arbuști, iar acest lucru va afecta sănătatea, vigoarea și densitatea gazonului.

Totuși, poate fi dificilă redarea unui aspect plăcut gazonului și gestionarea problemelor generate de mușchi, buruieni și stres asupra gazonului.

Din păcate, în multe cazuri, este imposibil să se îndepărteze structurile responsabile de apariția umbrei, iar gazonul trebuie să continue să crească în condiții de lumină redusă. Dar veți fi încântat să aflați că există strategii pe care administratorii de gazon le pot utiliza pentru a maximiza sănătatea și aspectul gazonului.

Cum afectează umbra creșterea gazonului?

Umbra reduce posibilitatea luminii de a ajunge la plantă, reducând intensitatea fotosintezei gazonului și, prin urmare, ducând la scăderea producției de carbohidrați. Carbohidrații sunt esențiali pentru creșterea plantelor deoarece asigură construirea blocurilor pentru componentele structurale precum celuloză (importantă pentru construirea pereților celulari), dar asigură și energia necesară creșterii plantelor.

Acolo unde, din cauza umbrei, producția de carbohidrați este redusă, creșterea este încetinită. Gramineele au mai puțini lăstari, mai puțini rizomi și o înrădăcinare superficială și vor prezenta frecvent simptome de alungire, o textură mai fină a frunzelor, o creștere mai slabă și o toleranță scăzută la uzură. Rezultatul este o iarbă mai puțin atractivă, care nu are vigoare și are o susceptibilitate ridicată la secetă, frig, căldură și boli.

De asemenea, structurile și/sau vegetația care generează umbră servesc de multe ori la reducerea mișcării aerului care are drept rezultat o creștere a umidității relative și a umidității frunzelor și solului în urma ploilor sau a irigării, precum și o retenție prelungită de rouă. Prin urmare, gazonul umbrit este și mai vulnerabil la invazia mușchiului și algelor precum și la boli.

Sfaturi importante de gestionare a umbrei

În primul rând, asigurați-vă întotdeauna că umbra este redusă la minim cât mai mult posibil:

 • Luați în considerare întotdeauna tipul de creștere și dimensiunea coroanei arborilor și arbuștilor înainte de plantarea lor în grădină sau în jurul unei zone cu gazon. Acest lucru este deosebit de important în spațiile mici. Unele specii au frunze mici, care permit filtrarea luminii solare printre acestea (majoritatea speciilor de mesteacăn), în timp ce altele au coroane foarte dense, care vor împiedica pătrunderea luminii la gazonul de dedesubt (stejar și fag). Coniferele sunt mai puțin indicate deoarece asigură umbră pe tot parcursul anului și nu doar pe perioada sezonului de creștere, așa cum se întâmplă cu speciile de foioase.
 • Arborii cu rădăcini superficiale trebuie evitați cu orice preț deoarece aceștia vor concura puternic pentru apă și substanțe nutritive ceea ce ar putea afecta creșterea și face ca mediul umbrit să fie chiar mai dificil pentru graminee. Speciile precum salcia și plopul pot fi problematice, în special în cazul în care se instalează drenajul subteran deoarece vor bloca țevile în căutarea apei.
 • Îndepărtați structurile sau vegetația de dimensiuni mari amplasate la est și sud deoarece acestea vor fi principalele responsabile de apariția umbrei. Dacă îndepărtarea nu reprezintă o opțiune, tăierea selectivă poate face o diferență semnificativă, mai ales în cazul în care coronamentul poate fi ridicat și subțiat pentru a intensifica penetrarea luminii și mișcarea aerului. Recomandările profesioniste cu privire la strategia corectă de toaletare pot fi solicitate unui specialist.
 • Obiectele portabile precum echipamentele de joacă ar trebui mutate în mod regulat pentru a distribui uzura și a preveni stresarea gazonului datorita umbrei create de acestea.

În cazul în care umbra nu poate fi evitată, următoarele strategii vor ajuta gramineele să facă față unui mediu mai puțin favorabil creșterii și să mențină gazonul sănătos și aspetuos:

 • Îndepărtați întotdeauna resturile vegetale, cât mai repede posibil, deoarece acest lucru va sufoca gazonul de dedesubt și se vor adăuga la formarea resturilor organice la baza gazonului.
 • Creșteți întotdeauna înălțimea de tăiere a gazonului care crește la umbră și tundeți-l mai rar. Astfel creșteți suprafața înfrunzită disponibilă care captează soarele și le permiteți plantelor să își crească adâncimea de înrădăcinare pentru a avea acces la apa și nutrienții vitali. Măsura în care înălțimea de tăiere trebuie crescută va depinde de compoziția speciilor de gazon și de perioada anului, dar tunderea gazonului cu 10-25 mm mai lung ar trebui sa fie suficientă.
 • Aplicarea îngrășămintelor trebuie efectuată cu grijă pentru a evita creșterea slabă vulnerabilă la uzură și boli. Urmăriți să aplicați la o cantitate redusă de îngrășământ cu eliberare controlată, primăvara, cu aproximativ 4 săptămâni înainte ca arborii să înfrunzească. Dacă este necesar, se poate efectua o a doua aplicare toamna, chiar înainte de căderea frunzelor, când trebuie să se folosească un produs cu conținut ridicat de potasiu pentru fortificarea gazonului ( Landscaper Pro: Stress Control)
 • Udați doar atunci când este necesar pentru a menține suprafața cât mai uscată posibil. Unde este necesar, în special acolo unde arborii concurează pentru apă, udați mai rar, dar la adâncime.
 • Urmăriți să îndepărtați roua cu o perie moale sau cu o nuia ca să ajutați gazonul să se usuce și reduceți vulnerabilitatea acestuia la boli.
 • Verificați nivelul pH-ului solului. Resturile care cad din copaci și alte resturi vegetale, în special acele de pin, pot determina reducerea nivelului pH-ului solului. Dacă pH-ul solului este sub nivelul recomandat (5,0), gazonul va avea creșteri slabe și se vor creea condiții favorabile pentru dezvoltarea mușchiului și a algelor.
 • Refaceți gazonul folosind specii și/sau soiuri de iarbă care tolerează umbra ( Landscaper Pro: Sun & Shade). Păiușul roșu (Festuca rubra) și păiușul peren (Festuca rubra ssp. commutata) tind să se dezvolte bine la umbră, în timp ce multe tipuri de raigras se străduiesc să supraviețuiască.
 • Controlați mușchiul pentru a reduce concurența cu gramineele în ceea ce privește lumina, apa și nutrienții.

Umbra este o problemă comună pentru zonele cu gazon, afectând aspectul și sănătatea gazonului. Deși ar trebui să se ia orice măsură posibilă, pentru creșterea cantitații de lumină care ajunge la gazon, pot fi luate unele măsuri pentru îmbunătățirea calității gazonului și pentru reducerea efectului umbrei asupra peluzei.

Leave a Reply