Perioada de probă a fertilizantului pentru gazon 

Ce am vrut să fac?

Obiectivele mele erau simple; Voiam să fac o comparație între două fertilizantele pentru gazon. Unul a fost un produs de lungă durată (Landscaper Pro ‘Full Season’ 22-5-5) etichetat ca având o rezistență de 8-9 luni. Al doilea a fost un fertilizant organic marcat cu rezistență de 5-8 săptămâni.

Cum am făcut asta?

Am stabilit o perioada de probă simplă. Perioada de probă consta în aplicarea acestor fertilizante pe parcele de 3m x 2m dintr-o peluză și înregistrarea rezultatelor în fiecare săptămână, timp de 16 săptămâni. Locul ales a fost o grădină premiată din Lancashire, Anglia. Locuința avea un gazon mare cu un amestec de iarbă prezent înconjurat de granițe mixte cu flori și arbuști – acesta era ideal. Perioada de probă a durat 4 luni de la începutul lunii mai până în septembrie. O secțiune a gazonului a fost marcată și fertilizantele au fost aplicate cu atenție manual. A fost realizată o aplicare foarte uniformă. Pe parcursul celor patru luni parcelele au primit doar o singură aplicare de Landscaper Pro ‘Full Season’, iar alte loturi diferite au primit trei aplicații de fertilizant organic. Am efectuat un calcul pentru a mă asigura că aceeași cantitate de azot a fost aplicată pe fiecare lot pe durata perioadei de probă.

Ce am învățat?

Rezultatele au fost foarte clare. În urma aplicării de Landscaper Pro ‘Full Season’, culoarea gazonului s-a îmbunătățit la un nivel „bun”, marcat ca mai sus 6.0 din 10. Culoarea a rămas la acest nivel „bun” pentru următoarele 14 săptămâni. De asemenea, loturile cu fertilizant organic şi-au îmbunătățit culoarea după aplicare, la un nivel „bun”. Totuși, culoarea a scăzut, apoi, sub 5.0 din 10 (considerată nesatisfăcătoare) până când a doua aplicare a fost realizată șase săptămâni mai târziu. Culoarea s-a îmbunătățit din nou după aplicare și apoi a scăzut până la cea de-a treia aplicare la un interval de douăsprezece săptămâni.

Așadar, cu culoarea gazonului a fost vizibil îmbunătățită, dar loturile stropite cu Landscaper Pro ‘Full Season’ au rămas mai sănătoase, cu o evoluție mult mai redusă a bolii „firului roşu”.

De ce am obținut aceste rezultate?

Landscaper Pro ‘Full Season’ este un fertilizant menit să elibereze lent substanțele nutritive pe gazon. Se bazează pe granule nutritive „cu strat aplicat”. Acestea se așează în interiorul gazonului și eliberează încet și constant o cantitate utilă de azot, astfel încât gazonul este alimentat în mod constant și azotul nu este îndepărtat.

Fertilizantul organic conține azot într-o formă care trebuie defalcată de microbii din sol înainte de a fi disponibilă pentru plante. Cu toate acestea, la temperatura corectă a solului și cu umiditate rezonabilă la sol, acest lucru se poate întâmpla rapid. Azotul este eliberat, dar doar o parte sunt folosite de gazon, o altă parte pierzânndu-se în sol. Este mai puțin eficient.

Deci, care este concluzia?

Cu o singură aplicare a Landscaper Pro ‘Full Season’, am păstrat gazonul într-o culoare mai bună, cu mai puține daune, pentru întreaga vară. A fost evaluat ca „bun” timp de 12 săptămâni. A funcționat mai bine decât gazonul pe care au fost făcute trei aplicări de fertilizant organic alternativ. Acesta a fost evaluat ca fiind „bun” timp de numai 6 săptămâni, deși a avut aceeași cantitate de azot. A existat o culoare variabilă, iar gazonul a dezvoltat mai multe boli.

Landscaper Pro Full Season este un fertilizant mai scump decât produsul organic (este dublu față de costul pe kg), dar rezultatele din întreaga vară l-au făcut mai rentabil, rezultând o peluză mai bună.

 

Leave a Reply