Smochinul şi pregătirea lui pentru iernat

Smochinul – Ficus carica – este o plantă mediteraneană din familia Moraceae, care creşte sub formă de arbust, şi care poate atinge o înălţime de 3 – 4 m.
Originar din vechea Persie, la început fost cultivat în Marea Britanie şi mai târziu, cultura lui s-a răspândit în întreaga Europa şi în America.
Preferă locurile însorite şi ferite de vânturile puternice şi de curenţii reci de aer. Este bine să fie plantat în partea se sud a grădinii, lângă un perete care să-i ofere protecţie.
Nu-i priesc solurile grele şi reci. Preferă un sol calcaros şi cu pH neutru.
Nu este foarte pretenţios în ceea ce priveşte apa, rezistă bine în condiţii de secetă, dar va aprecia, dacă este irigat în zilele toride de vară şi te va răsplăti cu o recoltă bogată.

În mod normal, smochinul intră pe rod din al 3-lea an. Atunci când are condiţii prielnice, poate fructifica şi de două ori pe an; primăvara târziu şi toamna.

Smochinul este o specie foarte longevivă; trăieşte între 80 şi 100 de ani. Trebuie avut în vedere faptul că smochinul este o specie care drajonează puternic, drajoni care trebuie îndepărtaţi deoarece consumă din resursele plantei şi sunt invazivi.

Smochinul nu are nevoie de tăieri de fructificare. Singurele tăieri aplicate smochinului, sunt cele de corectare şi formare a coroanei. Prin tăiere, se vor elimina ramurile uscate, rupte, degerate şi lăstarii care cresc în interiorul tufei, pentru a permite luminii să pătrundă.

Este bine să fertilizezi smochinul. Prima fertilizare este bine să se aplice primăvara, devreme, iar ultima, în prima parte a lunii august pentru ca smochinul să aibă timp să se pregătească pentru iernat.

Că orice plantă, nici smochinul nu este ocolit de boli şi dăunători, dintre acestea, amintim: rugină şi antracnoză; afidele, păduchii ţestoşi, acarienii, omidă smochinului şi muscă smochinelor.

În ţară noastră, smochinul se cultivă în locuri cu microclimat blând. Fiind o specie subtropicală, are pretenţii ridicate faţă de căldură. Zona de sud a ţării noastre este cea mai prielnică cultivării smochinului, dar dacă este bine protejat peste iarnă, rezistă şi în zonele de nord.
Cu toate că smochinul rezistă la temperaturi de -25 grade C, variaţiile de temperatură din timpul iernii, cuprinse în intervalul 18 grade C – -20 grade C, îl fac vulnerabil în faţă îngheţului, pentru simplul fapt că, în perioadele mai calde, intră în vegetaţie şi, ulterior, degeră.

Pentru a evita orice neplăceri, trebuie să protejăm smochinul şi să-l ajutăm să treacă cu bine peste perioada de iarnă, cel puţin în primii 5 ani de viaţă.

Pregătirea pentru iarnă, începe după ce toate frunzele s-au scuturat!
Acum este momentul să îndepărtezi toate ramurile firave, atacate de boli şi ramurile care au crescut în direcţia greşită, în cazul smochinului matur.

După ce a fost curăţat, se strâng toate ramurile sănătoase, rămase în tufă, se leagă bine cu o sfoară groasă şi se acoperă cu o pânză de sac sau pânză specială de protecţie, în câteva straturi, peste care se face o nouă legătură de fixare. E bine să se insiste mai mult la vârf. Peste pânză se pun legături de coceni de porumb care se fixează cu o nouă legătură. La baza tufei, este bine să aşezi un strat generos de frunze, paie sau alte materiale vegetale, pe care le ai în grădină.

Dacă smochinul este tânăr, se sapă un şanţ în care se apleacă toate ramurile şi se fixează pe fundul acestuia cu ajutorul unor cleme. Ramurile se acoperă cu paie sau alte materiale vegetale peste care se pune o pânză de sac sau pânză specială de protecţie care se fixează bine, de jur împrejur, cu pământ. Peste pânză se pun paie şi coceni de porumb.

În ambele cazuri, ai grijă să laşi un mic spaţiu de aerisire, prin care planta să poată respira.
În loc de pânză poţi folosi şi folie specială antiînghet. E bine să eviţi folosirea foliei de polietilenă pentru că favorizează formarea condensului care duce la apariţia mucegaiului.

Primăvara, când trece pericolul de îngheţ, smochinul se dezbracă.
În cazul în care smochinul a îngheţat complet, nu-ţi face griji; din drajonii anuali, poţi formă o tufă nouă.

Leave a Reply