Solul uscat. Cauze și soluții

Mulți îngrijitori de gazon au avut de a face cu porțiuni însemnate de sol uscat care se dezvoltă pe terenurile lor de golf în lunile de vară. Practica uzuală a acestora în acest caz este utilizarea agenților de umectare pentru tratarea acelor zone. Cu toate acestea, este important să se facă diferența între porțiunea uscată a solului ca factor de sine stătător și porțiunea uscată a solului determinată de expunerea la agenți externi precum seceta.

În primul caz, porțiunea uscată a solului este definită ca fiind acea zonă a gazonului care se usucă și devine dificil de reudat chiar și atunci când se aplică cantități mari de apă. De obicei, se caracterizează prin prezența unui sol rezistent la apă. Sursa acestui sol rezistent la apă provine din activitatea unor specii de ciuperci, combinată cu descompunerea materiilor organice în rizosferă.

În al doilea caz, porțiunea uscată a solului este determinată de expunerea la agenți externi. Astfel, solul nu este rezistent la apă, seceta fiind principala cauză a faptului că porțiunea respectivă este uscată. Totuși, seceta este consecința directă a unor probleme nerezolvate la momentul potrivit. Exemple în acest sens sunt acoperirea neadecvată a zonelor de irigat sau înrădăcinarea slabă când planta nu poate asimila apa disponibilă.

Mulți observatori atenți al acestor fenomene, explică faptul că problema solului uscat pare să fie mai predominantă astăzi decât acum 20 sau 30 ani, iar dovezile justificative sunt găsite în numărul tot mai mare de produse cu agent de umectare care sunt disponibile. În trecut, aceste produse existau într-un număr limitat și erau folosite doar în anumite situații extreme în care solul era hidrofob.

Iată care sunt principalele motive pentru care solul uscat este o problemă dominantă în zilele noastre:

 • Deși rizosferele rezistente la apă au existat dintotdeauna, tratarea acestor zone a coincis și cu intensificarea activităților de pe gazoane, supunând iarba la un stres continuu, iar pentru a asigura suprafețe de înaltă calitate tot timpul anului, se foloseau proceduri care în loc să ajute solul, îi accentuau problemele existente.Figura 1. Miezuri de gazon extrase dintr-un petic de pământ uscat adiacent (stânga) și din suprafețele normale (dreapta)

 • Prezența substanțelor rezistente la apă în rizosferă sunt o altă cauză datorită compușilor hidrofobi ceroși care se leagă de particulele de nisip din rizosferă. În acest mod, se formează o zonă uscată, mai deschisă la culoare care se destramă ușor (Figura 1). Înrădăcinarea este adesea compromisă, iar apa nu este asimilată(Figura 2). Cu toate acestea, substanțele de deasupra și dedesubtul zonei uscate pot fi foarte receptive la apă. Astfel, dacă comparăm particulele de nisip prelevate dintr-o regiune hidrofobă cu nisip dintr-o rizosferă sănătoasă, la un microscop, depozitele organice lipite pe granulele de nisip pot fi observate acolo unde nisipul este hidrofob (Figura 3).
 • Activitatea anterioară a ciupercilor inel fairy poate reprezenta un factor, iar, uneori, peticele de pământ uscate de pe terenurile de golf pot fi observate sub formă de inele și linii similare cu vechile inele fairy. De asemenea, când miezurile de gazon sunt prelevate din inelele fairy active și incubate în condiții de umiditate, miceliu fungice crește dintr-un strat în miezul care corespunde stratului în care se observă majoritatea nisipului hidrofob (Figura 4).
 • Solurile rezistente la apă există în agricultură și pajiști naturale, mai ales, în zonele unde sunt prezente anumite specii de fungi. Acestea se extind și în situații distincte precum în grădinile de citrice după incendii sau drept rezultatul producției de acizi organici creați în timpul unor procese de descompunere.

Figura 2: Picături de apă deasupra zonei de sol hidrofob.

Ce se poate face pentru a preveni și trata porțiunile de pământ uscat?

 1.   Identificarea cauzei primar: este un strat hidrofob sau este rezultatul expunerii la factori externi precum seceta?
 2.   Sistemul de irigare trebuie verificat.
 3.   Mai apoi, se reglează cantitatea de apă necesară irigării zonelor
 4.   Ar trebui să se folosească practicile agricole pentru a încerca să se dezvolte un sistem de rădăcini adânci pentru gazon și să se atenueze orice eventuală compactare.

Există o serie de abordări agricole:

 • reducerea paielor va limita dezvoltarea unor specii de fungi
 • carotajul și îngrășământul de suprafață vor ajuta și la înlocuirea solului rezistent la apă cu material proaspăt
 • se reduce aplicarea substanțelor care conțin fier și sulf deoarece acest material este un sicativ și va continua să usuce aceste petice de pământ
 • se rulează zonele de tuns
 • utilizarea unor specii care formează rădăcini mai adânci

Figura 3 Materialele organice care acoperă particulele de nisip din iarba de gazon rezistentă la apă (stânga) și particulele de nisip relativ curate prelevate din gazonul normal neafectat de peticul de pământ uscat.

5.  Utilizarea agenților de umectare.

Primii agenți de umectare au fost folosiți pe gazon cu mai bine de 40 ani în urmă. Cercetările recente efectuate de Universități și Organizații Comerciale au determinat producția de agenți de umectare activi care oferă un tratament eficient pentru peticele de pământ uscate. Cei mai recenți agenți de umectare pot reduce peticele de pământ uscate practic la zero atunci când există factori adverși, cum ar fi irigația, înrădăcinarea și compactarea slabă.

6.  Programul agentului de umectare este cel care face diferența în producerea unei suprafețe de calitate înaltă, în special atunci când este combinat cu îngrășământ modern aplicat în cantități reduse și cu programe de udare.

Cu toate acestea, există diferențe mari între agenții de umectare de pe piață, prin urmare alegeți cu grijă! Verificați cercetările și selectați-l pe cel corect pentru situația dumneavoastră. Reamintiți-vă că abordarea programată de aplicare a agentului de umectare care începe la începutul sezonului va asigura cele mai bune rezultate.

Figura 4.Miezul incubat de gazon indică miceliu inel fairy. Observați că nu există miceliu pe suprafață sau în rizosfera adâncă.

Leave a Reply