Stresul în perioada de vară

Seceta prelungită, în special în cazul în care este însoțită de temperaturi ridicate, oferă o provocare pentru menținerea unui gazon de bună calitate. Temperatura optimă pentru creșterea speciilor de gazon, în sezonul rece, cum ar fi raigrasul și festuca, este între 15 și 24 ° C și doar 10 până la 18 ° pentru dezvoltarea sistemului radicular. Dacă temperatura predominantă scade sub aceste intervale pentru o perioadă semnificativă de timp, este foarte posibil ca gazonul să înceapă să afișeze simptome de stres.

Accesul la un sistem de irigații adecvat poate facilita tratarea acestor condiții, însă este foarte important să se ia în considerare modul de udare alături de alte practici uzuale de întreținere, cum ar fi cositul, care pot fi manipulate pentru a minimiza nivelurile de stres. Fiind conștient de condițiile predominante și căutând simptomele precoce ale stresului, se va asigura că schimbările pot fi făcute mai devreme, mai degrabă decât mai târziu, pentru a reduce nivelul de stres al gazonului.

Simptome

Deci, ce ar trebui să cauți atunci când încerci să diagnostichezi stresul hidric sau stresul termic?

Simptomele tipice sunt enumerate mai jos:

 • Ofilirea
 • Pierderea culorii gazonului – iarba devine maro
 • Creștere inegală
 • Toleranță redusă la uzură
 • Înrădăcinare superficială.
 • Boli și / sau dereglări ale gazonului, cum ar fi antracnoza și zonele uscate

Cum funcționează plantele și cum reacționează la factorii de stres din mediul ambiant

Înțelegerea modului în care funcționează gazonul este necesară în alegerea și utilizarea celor mai bune tehnici de gestionare a factorilor de stres din mediul ambiant.

În condiții normale, în prezența luminii solare, în procesul de fotosinteză, absoarbe și transformă apa și dioxidul de carbon (CO2) în carbohidrați (hrană pentru plantă). Carbohidrații sunt transportați din frunze în celelalte organe ale plantei când este necesar să se producă proteine ​​și țesuturi vegetale (pentru a crește). Carbohidrații neutilizați sunt depozitați în rădăcini și în tulpini până când devin necesari, în perioadele de stres.

Porii microscopici, numiți stomate, permit schimbul de gaze dintre plantă și mediul ambiant, și absorbția dioxidului de carbon necesar în procesul de fotosinteză. La nivelul stomatelor are lor și transpirația (evaporarea apei prin frunze) pentru a se răcori în timpul perioadelor cu temperaturi ridicate.

Perioadelor prelungite de temperaturi ridicate (> 26 ° C) ale aerului și solului sunt însoțite de una din următoarele: zile lungi, insolație puternică, mișcare slabă a aerului și stres hidric (apă restricționată) – gazonul își închide stomatele. În consecință, oxigenul (O2) se acumulează și reduce fixarea CO2, care la rândul său afectează fotosinteza și, implicit, producția de hrană. Pe măsură ce gazonul folosește mai multă energie decât poate produce, sănătatea plantelor slăbește ceea ce poate duce la:

 • Declinul rădăcinilor
 • Reducerea consumului de apă și nutrienți
 • Reducerea rezistenței la boli
 • Reducerea toleranței la uzură și recuperarea lentă

Sfaturi pentru reducerea efectelor stresului pe timpul verii:

 • Folosește tehnologii care să producă plante sănătoase, cu un sistem radicular bine dezvoltat.
 • Ai grijă să nu aplici prea mult azot care să ducă la epuizarea rezervelor de carbohidrați. Fertilizează primăvara pentru ca gazonul să-și facă rezerve de substanțe nutritive înainte ca temperaturile și stresul hidric să afecteze plantele și din nou la sfârșitul verii – începutul toamnei pentru a reface rezervele înainte de sezonul rece. Ai grijă când aplici azot în timpul verii – ia în considerare utilizarea unui fertilizant foliar pentru menținerea unui gazon sănătos.
 • Menține un nivel optim de potasiu, deoarece acest nutrient joacă un rol-cheie în menținerea turgescenței plantelor și, prin urmare, are o influență puternică asupra toleranței la secetă.
 • Asigură-te că suprafețele sunt bine drenate. Drenarea precară încurajează acumularea de materie organică și duce la formarea unui sistem radicular superficial, sensibil la secetă și stres termic.
 • Aerează suprafața pentru a permite schimbul de aer și pentru a controla materia organică. Înțeparea suprafeței gazonate va permite, de asemenea, absorbția eficientă a apei din irigatii și din precipitații, reducând astfel pierderea apei prin scurgere.
 • Irigarea va răcori suprafața frunzelor și va furniza umiditatea esențială, dar prea multă apă va reduce capacitatea stomatelor de a face schimbul de gaze cu mediul ambiant, afectând creșterea, calitatea gazonului, favorizând dezvoltarea bolilor.
 • Ridică înălțimea de tăiere pentru a permite gazonului să-și mențină o masă radiclară mai bogată pentru a maximiza absorbția de apă și pentru a menține temperatura internă cât mai scăzută pentru a reduce la minim stresul.
 • Selectează specii tolerante la secetă atunci când creezi o peluză nouă sau supraînsămânțezi una existentă.

Leave a Reply